Kruidvat filosofie

Het kwam met bakken uit de lucht.  Een bui waarvan je weet dat als je er ook maar even doorheen loopt, om bijvoorbeeld over te steken, je kletsnat wordt.
De paraplu lag in mijn auto dus het had geen zin om deze te halen. Ik besloot te blijven waar ik was; bij de uitgang van het Kruidvat. Naast mij stond een echtpaar van mijn leeftijd, zonder jas en zonder paraplu verwachtingsvol naar boven te kijken.

“Achter de wolken schijnt de zon” zei ik optimistisch om de tijd die deze bui nodig had, wat te doden.  De man keek mij vriendelijk aan en zei: “Nee mevrouw dat ziet u verkeerd! De zon schijnt altijd, ook nu!  Wat zeg ik? Zelfs ’s-nachts schijnt de zon! Tegen de maan, anders zouden we geen maan kunnen zien.”  Hij leek mij het type, altijd optimistisch. Ook tegen beter in. Zijn vrouw keek mij met een wat verontschuldigende blik, vriendelijk aan. Alsof ze wilde zeggen: “begin alsjeblieft  niet over het weer, want ik weet waar dat toe leidt en dan zijn we nog lang niet weg hier.” Ze wilde verder en had geen tijd voor dit soort filosofische gesprekken.

Toen ik de man gelijk gaf wat het schijnen van de zon betreft, haakte ze af en keek voor zich uit alsof ze niet meer bij hem hoorde. Zij was klaar met het gesprek en had haar best gedaan mij subtiel te waarschuwen voor wat er nog meer aan zat te komen.

Vervolgens begon de man uitgebreid te filosoferen over het eeuwige leven versus de vergankelijkheid van het leven en dat alles eens ophoudt te bestaan, ook deze regenbui. Ondanks zijn optimisme over het altijd schijnen van de zon proefde ik toch ook enige zwaarmoedigheid bij hem. Zijn vrouw waarschijnlijk wel bekend.

Verlost door het plotseling stoppen van de regen en het verschijnen van weer een stralende zon, dankte ik de man voor zijn betoog en wenste hem een goede middag. Zijn vrouw had de winkel al een paar stappen verlaten.

Achteraf gezien had ik het gesprek beter kunnen openen met de woorden: ‘na regen komt zonneschijn’. Het bewijs werd immers ter plekke geleverd. En misschien had zij er ook nog iets aan gehad…

© Lizziebizzies, april 2019

2 Responses to Kruidvat filosofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *