Matsen

Met een kop koffie beginnen we samen de ochtend. Als ze  binnenkomt heeft ze rode wangen van het fietsen door weer en wind.  Ze heeft een sleutel van ons huis omdat ze al meer dan 20 jaar bij ons komt. Niet om te poetsen, maar ons te matsen!  Ik ben meestal nog maar net op, want het is mijn vrije dag en heb mijn slaap aan het einde van de week hard nodig. Zij is al lang wakker, heeft thuis haar was al aangezet, het avondeten voorbereid en soms ook al boodschappen gedaan.

Haar frisse binnenkomst maakt me altijd weer blij. Ze houdt van structuur, schoonmaken, en van gezelligheid. Voor elk probleem heeft ze een praktische oplossing.

Als we bijgepraat zijn en zij mij heeft verteld wat ze vandaag in huis gaat aanpakken (ze is haar tijd altijd ver vooruit geweest met een zelfsturing waar menige organisatie jaloers op is) gaat de dichtstbijzijnde radio op de lokale omroepzender en stormt ze zingend van boven naar beneden en andersom door ons huis. Ondertussen orden ik mijn huis, doe waar ik de rest van de week niet aan toe kom, werk mijn administratie bij, voer telefoongesprekken en verricht wat hand en spandiensten voor haar.

Ondanks dat ze tien jaar ouder is dan ik, komt ze in elk hoekje en gaatje en is pas tevreden als alles weer Spic en Span is. Stramheid,  pijnlijke spieren of gewrichten kent ze niet. Ze gaat languit in mijn keuken liggen om de plint onder de keukenkastjes even met een ‘nat duukske’ te doen. Ze kan het niet aanzien als het daar niet schoon is.
En ze staat ook weer net zo makkelijk op om vervolgens met een schoon emmertje sop de bovenkastjes schoon te maken.

Ik begrijp er niets van. Languit op mijn keukenvloer lukt me nog wel, maar dan…?

Als we aan het eind van de ochtend allebei met een tevreden gevoel aan ons tweede kopje koffie zitten laat ik haar weer eens weten hoe blij ik met haar ben. En dat ik haar nog steeds bewonder om wat ze doet en wat het voor me betekent.  Ze reageert zonder blikken of blozen: “Da jij gin poetser bint wit ik al lang, jij duut liever  klungele ien huus. Maar jij heb andere kwaliteiten.  Jij kunt goed briefe schrieven. En da’s ok belangriek! Jij klungelt mar lekker hin als ik ‘r bin. Want van dat werk van jou krieg je nog ‘s een ‘black-out, as je nie oppast!  Maak je nie te druk en geniet mar van ”t lèven!”

Kijk, en dit noem ik nou matsen!

© Lizziebizzies, oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *