High tea-tje

Dropthee, daar was ik al een tijdje naar op zoek. Via internet is er natuurlijk geen kunst aan om deze thee te vinden, te bestellen en om het de volgende dag thuis te ontvangen.  Maar ik wil de thee vinden in een winkel. Ik wil er naar zoeken, naar kijken en aan ruiken. En zoals het vaak gaat met dit soort zoekacties, als je niet meer zoekt, vind je het.
Zo ging het ook met de dropthee. Uiteindelijk vond ik de thee in een Haarlemse thee- en kruidenspeciaalzaak waar je, of je wil of niet, naar binnen wordt gelokt door de heerlijke luchten. 
De dropthee was snel gevonden, maar er was nog zoveel meer!  De geduldige verkoopster met een duidelijk Haarlems accent waarin ze veel gebruik maakte van verkleinwoorden,  liet me diverse theetjes met een zilveren schepje onder mijn neus (!)  heen en weer bewegen. Nee! Ik mocht het schepje niet zelf met mijn handjes vasthouden!  Na een theetje of tien, was mijn reukvermogen verzadigd. Bij het maken van mijn keuze heb ik me ingehouden en me beperkt tot de aanschaf van vier soorten thee:  rozenthee (zeer geschikt voor een high teatje) , early grey excellent met korenbloemetjes, green sencha lemon en de dropthee natuurlijk. En ja, mét dropjes.  Toen ik samen met de verkoopster naar de kassa liep vroeg de Haarlemse: “Waar komt u dan toch helemaal vandaan?” Ik heb het maar bij “Nijmegen” gehouden. Ik had natuurlijk ook kunnen zeggen dat het om een dorp-je bij Nijmegen ging.  Maar dat zou de conversatie een heel andere wending geven.
“Nijmegen, aha! Vandaar dat accent…”!
We praatten nog wat over de Vierdaagse en over mijn bezoek aan Noordwijk.  Noordwijk, ja, er kwamen veel toeristen uit Noordwijk naar Haarlem. Ze vroeg me of ik het bònnetje wilde van mijn aankopen. “Ja, graag de bon, alstublieft”. Waarbij ik het woord bon rond en niet verkleind uitsprak, zodat ze zeker wist dat ze met een échte Nijmeegse toerist te maken had die op zoek was naar een droptheetje.
Vind dit maar eens op internet!

©Lizziebizzies, maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *