Christus Koningschoolmeisjes

Gedrag en vlijt, de twee belangrijkste “vakken” op mijn schoolrapport in de 60-er jaren. Ze stonden onderaan het rapport, maar waren het belangrijkst om later als volwassen vrouw iets te bereiken in je leven.
Het was het eerste waar mijn ouders naar keken als ik met mijn rapport thuis kwam. De rest van de cijfers geloofden ze wel. Als mijn ouders er maar blij mee waren, dan was ik het ook.
Op deze Rooms Katholieke Christus Koning meisjesschool in de Acaciastraat in Nijmegen Oost leerde je vooral hoe je een keurig meisje werd.  Nooit brutaal of opstandig en zeker niet te bijdehand! Beleefd, dienstbaar en een voorbeeld voor anderen, dat was onze taak. Als grote mensen spraken, hield je je mond.
Contact zoeken of maken in de pauze met de jongens van de naburige
St. Josephschool aan de andere kant van het hekwerk was, ondanks de aantrekkingskracht, niet de bedoeling. Touwtje springen, potten, elastieken, ballen en gezellig kwebbelen, dat mocht wel, maar niet op het gras!
Ik was een toegewijd en voorbeeldig kind. Voor zowel gedrag als vlijt, kreeg ik een acht!
Vandaag heb ik weer eens gezellig koffie gedronken met twee ‘oude’ eveneens voorbeeldig en vlijtige Christuskoningschoolvriendinnen. Alhoewel één van ons, de meest assertieve, voor gedrag ook wel eens een vijf scoorde.
Ons  samenzijn is altijd gezellig en warm. We kijken met een glimlach terug naar de basisschooltijd. We halen herinneringen op. Zoals aan de handwerklessen, waarin we voorbereid werden op een ijverige toekomst.  We kunnen alle drie prachtig borduren, breien en haken. We zijn evenwichtige, oplettende en hard werkende vrouwen geworden met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het is helemaal goed gekomen met ons.

Maar toch had ik best wel eens een dikke onvoldoende willen scoren voor gedrag!

© Lizziebizzies, november 2018

4 Responses to Christus Koningschoolmeisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *